Dni nemčiny. Goethe-Institut a Nadácia Volkswagen Slovakia spájajú sily pre podporu nemčiny

V dňoch 13. – 15. novembra sa na troch miestach Slovenska konala konferencia Dni nemčiny 2023 –  nemčina ako šanca. V Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline sa učitelia, študenti aj milovníci jazyka zúčastnili workshopov, diskusií a okrúhlych stolov. Jedným z cieľov stretnutia bolo aj upozorniť na význam nemčiny na slovenskom pracovnom trhu, ktorý však systém výučby cudzích jazykov na slovenských školách nereflektuje. Nemecko je pritom  najvýznamnejším hospodárskym partnerom Slovenska a zároveň  najsilnejším zástupcom medzi zahraničnými investormi na Slovensku. Na Slovensku tak pôsobí viac ako 600 nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú celkovo viac ako 150 000 ľudí. Hoci susedíme s nemecky hovoriacou krajinou, podľa portálov ponúkajúcich prácu stále nemáme dostatok ľudí, ktorí hovoria po nemecky.

Nemčina je preto šanca nielen pre lepšie pracovné príležitosti, ale aj šanca študovať na kvalitnej európskej univerzite, či šanca spoznať kultúru nemecko-jazyčného priestoru. Práve s cieľom priblížiť nemecký jazyk a podporiť ho na Slovensku zorganizoval Goethe-Institut v spolupráci s partnermi Nadáciou Volkswagen Slovakia, Nemeckým veľvyslanectvom v Bratislave, Spoločnosťou učiteľov nemčiny a germanistov Slovenska a Centrálou pre zahraničné školstvo,  Dni nemčiny v troch rôznych mestách – v Žiline, Košiciach a Banskej Bystrici. Ich cieľom bolo najmä priblížiť možnosti a príležitosti, ktoré nemčina ako cudzí jazyk so sebou prináša. Súčasťou Dní nemčiny boli preto rôzne praktické workshopy a prednášky zamerané na inovatívne vyučovacie metódy, otvorené hodiny, ale aj panelová diskusia o postavení  a dôležitosti nemčiny na slovenskom pracovnom trhu so zástupcami nemeckých spoločností na Slovensku. Cieľom bolo upozorniť na význam nemčiny na slovenskom pracovnom trhu, ktorý však systém výučby cudzích jazykov na slovenských školách nereflektuje. Ako uvádza Peter Kompalla, konateľ Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory: „Medzi našimi členmi sme nezaznamenali klesajúci dopyt po nemecky hovoriacich odborníkoch. Zaznamenávame však pokles úrovne uchádzačov, a preto mnohí zamestnávatelia upúšťajú od požiadavky nemčiny a prechádzajú na angličtinu ako druhé najlepšie riešenie.

Druhý jazyk pritom reálne môže rozhodnúť o úspechu uchádzača o pracovné miesto. Zlepšiť si nemčinu sa môže oplatiť aj z finančného hľadiska. V  prípade ponúk, ktoré vyžadujú ovládanie nemčiny je v roku 2023 priemerný mesačný ponúkaný plat v hrubom o zhruba tretinu vyšší oproti ponukám s ovládaním anglického jazyka.

Žilinská univerzita napríklad transformovala systém vyučovania nemeckého jazyka tak, aby zodpovedal požiadavkám súčasnosti a najmä praxe. Na bakalárskej úrovni je preto výučba zameraná na odbornú slovnú zásobu v príslušnom odbore a v inžinierskom štúdiu na jej aktívne používanie v tzv. JobLabs. Podľa prof. Ing. Jozefa Ristveja, PhD., prorektora pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity dlhodobo badať znižujúci sa záujem o učenie sa nemeckého jazyka, pričom dodáva:  „V zimnom semestri tohto akademického roku máme na univerzite 150 skupín anglického jazyka, 3 skupiny nemeckého jazyka a 2 skupiny ruského jazyka. Je zrejmé, že záujem o cudzí jazyk je, avšak výrazne dominuje anglický jazyk. Pre porovnanie – v zimnom semestri akademického roku 2019/2020 sme mali 10 skupín nemeckého jazyka.“

Dni nemčiny tak opäť zdôraznili, aké dôležité je pre mladých Slovákov a Slovenky učiť sa nemecký jazyk. „Nemčina je najrozšírenejším jazykom v Európe a môže otvoriť mnohé dvere – pre osobný rozvoj prostredníctvom stretnutí v zahraničí, ako aj pre profesionálnu kariéru v obchode a vede. Goethe-Institut k tomu významne prispieva svojimi inovatívnymi vzdelávacími a výučbovými programami“, uvádza Markus Huber, riaditeľ Goethe-Institut Slovensko. Dni nemčiny boli záverečným podujatím projektu Chcem (sa) učiť nemčinu a súčasne záverečným podujatím 30. výročia Goetheho inštitútu na Slovensku.

O Goetheho inštitúte

Goethe-Institut je celosvetovo pôsobiaca kultúrna inštitúcia Spolkovej republiky Nemecko. Podporuje výučbu nemeckého jazyka v zahraničí a pestuje medzinárodnú kultúrnu spoluprácu. Prostredníctvom informácií o kultúrnom, spoločenskom a politickom živote sprístupňuje obsiahly obraz o Nemecku. Kultúrne a vzdelávacie programy Goetheho inštitútu podporujú interkultúrny dialóg a umožňujú kultúrnu spoluúčasť. Pomáhajú budovať občiansko-spoločenské štruktúry a podporujú celosvetovú mobilitu. V roku 2023 oslavuje Goethe-Institut 30 rokov pôsobenia na Slovensku.

O Nadácii Volkswagen Slovakia

Nadácia Volkswagen Slovakia je verejnoprospešná nadácia. Už pätnásť rokov aktívne premieta idey spoločenskej zodpovednosti Volkswagen Slovakia do praxe. Systematicky a dlhodobo vytvára stabilné zázemie pre podporu tretieho sektora a školských inštitúcií vo všetkých regiónoch Slovenska. Jej víziou je, aby malo každé dieťa prístup k možnostiam na svoj individuálny rozvoj a vzdelávanie. Angažuje sa najmä v oblasti pomoci ľuďom so zdravotným a sociálnym znevýhodnením, podporuje inovatívne formy výučby nemeckého jazyka a vzdelávanie budúcich učiteľov a poskytuje pomoc rodinám zamestnancov.