Pozvánka na prednášku „Prečo sú si slovanské jazyky podobné?“

Milí nadšenci jazykov,

Radi vás pozívame na prednášku nasej kolegyne o slovanských jazykoch. Prednáška sa uskutočni 27.09.2024 o 14:00 -14:45 v Rosenfeldovom paláci v Žiline. Rezervujte si miesto : https://form.jotform.com/242444563915056

Prečo sú si slovanské jazyky podobné?

Všimli ste si že v slovenčine, češtine, poľštine alebo ruštine existujú rovnaké slová? Majú rovnaký alebo iný význam v rôznych jazykoch? Na tieto a iné otázky si odpovieme na našej prednáške. Pozrieme sa na to, čo majú slovanské jazyky spoločné a naopak, odlišné, ako sa tieto jazyky vyvíjali a ako to ovplyvňuje ich súčasný stav. Budeme hovoriť o interferencii, teda prenose poznatkov z jedného jazyka na druhý. Pomáha alebo skôr škodí interferencia pri výučbe cudzieho jazyka?

Olga Khrastinova PhD., je lektorka anglického a ruského jazyka na Žilinskej univerzite. Zaoberá sa problematikou vzniku nových slov v slovanských jazykoch. Medzi jej oblasti vedeckého záujmu patria interlingválna interferencia, neológia, sociolingvistika. Prednášajúca je autorkou viacerých vedeckých článkoch, zameraných predovšetkým na slovotvorbu a interferenciu v slovanských jazykoch.

Publikum pre koho je prednáška určená: študenti stredných škôl, dospelá neodborná verejnosť, dospelá odborná verejnosť.